حفظ سلامت قلب بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا کرده است، همچنین بیماریهای قلبی و عروقی به عنوان عامل اصلی مرگ و میر در کل جهان به شمار میآیند. پس لازم است که برای مقابله با این مشکل اقدامات لازم صورت بگیرد.
در کنار رژیم غذایی، ایماد تعادل در مدیریت استرس و انجام ورزشهای منظم، لازم است که از گیاهان دارویی به خاطر داشتن خواص درمانی هم استفاده شود.
گیاهان دارویی به خاطر داشتن ترکیبات فعال زیستی مناسب میتوانند در حمایت از عملکرد قلب نقش مهمی داشته باشند.
نقش گیاهان دارویی در حفظ سلامت قلب
گیاهان دارویی از زمانهای قدیم در درمان بسیاری از بیماریها و پیشگیری از ابتلا به آنها نقش مهمی داشتهاند. استفاده از گیاهان دارویی در حفظ سلامت قلب نیز بسیار اثربخش است و میخواهیم از جهات مختلف نقش آن را بررسی کنیم.
کاهش فشار خون
برخی گیاهان دارویی مثل دم کرده برگ زیتون به عنوان گشاد کننده عروق خونی هستند که مصرف آنها میتواند فشار خون را کاهش دهد. فشار خون بالا مهمترین عوامل خطرناک برای بیماریهای قلبی به حساب میآید.
کاهش کلسترول و چربیهای خون
مصرف گیاهانی چون تخم کتان تو سر و یا انواع مختلفی از قارچهایی که دارای فیبرهای محلول و ترکیبات فعال هستند، میتوانند میزان جذب کلسترول بد در رودهها را کمتر کنند و به این ترتیب باعث تنظیم سطح چربیهای خون خواهند شد. داشتن کلسترول بالا از عوامل اصلی ابتلا به بیماریهای قلبی و تصلب شرایین است.
کنترل قند خون
مصرف گیاهانی چون شنبلیله، دارچین و گزنه میتواند باعث بهتر شدن حساسیت به انسولین شده و میزان سطح قند خون را تنظیم کند. دیابت کنترل نشده همیشه باعث میشود که فرد در خطر ابتلا به بیماریهای قلبی قرار بگیرد.
کاهش التهاب
داشتن التهابات مزمن نقش مهمی در پیشرفت بیماریهای قلبی دارد. گیاهانی چون زنجبیل و زردچوبه و کندر میتواند باعث کاهش التهاب در قلب و عروق شود، چون این گیاهان دارای ترکیبات ضد التهابی قوی هستند.
تقویت عضله قلب
برخی گیاهان چون زالزالک خاصیت بالا بردن جریان خون به عضله قلب و همچنین بهتر شدن انقباض آن را دارند. مصرف این گیاهان در حالت کلی میتواند عملکرد قلب را تقویت کند.
بهبود گردش خون
گیاهانی چون جینکوبیلوبا و زنجبیل میتوانند باعث گشاد کردن عروق شده و میزان چسبندگی پلاکتها را کمتر کنند، فرآیند جریان خون بهتر شده و مانع از تشکیل لختههای خون میشود. لختههای خون همیشه منجر به سکتههای قلبی و مغزی میشوند.
خاصیت آنتیاکسیدانی
برخی گیاهان چون رزماری، انگور فرنگی و چای سبز سرشار از آنتی اکسیدانها هستند. این ترکیبات باعث میشود که سلولهای قلب و عروق در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت شود.
استرس اکسیداتیو یکی از عوامل مهمی است که باعث آسیب رساندن به عروق شده و در نتیجه بیماریهای قلبی را ایجاد میکند.
کاهش استرس و اضطراب
داشتن استرس و اضطراب مزمن میتواند به طور غیرمستقیم در سلامت قلب افراد تاثیر منفی داشته باشد. برخی گیاهان دارویی چون گل ساعتی، بابونه و اسطوخودوس خاصیت آرامش بخشی دارند و مصرف آنها به کم شدن استرس و اضطراب میتواند کمک کند.
گیاهان دارویی مفید برای سلامت قلب و عروق
گیاهان دارویی متعددی وجود دارند که در طب سنتی از آنها برای سلامت قلب و عروق استفاده میکنند. قبل از اینکه بخواهید هرگونه گیاه دارویی مصرف کنید، حتماً با پزشک خودتان مشورت نمایید، مخصوصاً اگر داروهای خاصی مصرف میکنید و یا شرایط پزشکی خاصی دارید.
در ادامه به چند مورد از گیاهان دارویی که برای سلامتی قلب و عروق مفید هستند را آوردهایم و نحوه استفاده از آنها را به شما توضیح خواهیم داد.
سیر (Allium sativum)
خاصیت سیر در توانایی آن برای کمتر کردن فشار خون، کمتر کردن کلسترول بد و در گلیسیریدها است. مصرف آن باعث گردش بهتر خون شده و از تشکیل لخته خون جلوگیری میکند. همچنین سیر دارای خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است که به سلامت عروق خونی میتواند کمک کند.
شما میتوانید سیر تازه را در غذاهایتان استفاده کنید. همچنین مصرف سیر به صورت خام هم متداول است، اگرچه ممکن است که طعم و بوی تندی داشته باشد. شما میتوانید از مکملهای سیر با دوز مناسب استفاده نمایید.
زالزالک (Crataegus spp.)
زالزالک که آن را با عنوان گیاه قلب هم میشناسند، یک نوع گیاهی است که برای درمان برخی بیماریها از جمله بیماریهای قلبی استفاده میشود. مصرف زالزالک باعث میشود که عضلههای قلب تقویت شده، فرآیند گردش خون بهتر شده، میزان فشار خون کم شده و ضربان قلب تنظیم شود.
وجود آنتی اکسیدانها در زالزالک از آسیب رساندن به عروق خونی محافظت میکند. شما میتوانید میوه، برگ و گلهای زالزالک را برای تهیه کردن چای استفاده کنید. همچنین عصاره و کپسولهای زالزالک هم در دسترس هستند. دوز مصرف عصاره زازالک برای هر فرد متفاوت است و بهتر است که در این زمینه برای مصرف بهتر گیاه با یک متخصص مشورت کنید.
زنجبیل (Zingiber officinale)
زنجبیل خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارد و مصرف آن به بهتر شدن عوامل خطر بیماریهای قلبی و عروقی کمک میکند. تحقیقات نشان میدهد که مصرف زنجبیل باعث کاهش فشار خون شده و به بهتر شدن سطح کلسترول کمک میکند.
زنجبیل از تجمع پلاکتها و همچنین تشکیل لخته خون جلوگیری میکند. شما میتوانید زنجبیل تازه را در نوشیدنیها و یا غذاهای خود استفاده کنید، همچنین از زنجبیل میتوانید به صورت دم کرده هم استفاده نمایید.
زردچوبه (Curcuma longa)
کرکومین یک نوع ترکیب فعالی است که در زردچوبه وجود دارد و باعث شده که این ماده خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی داشته باشد.
تحقیقات نشان میدهد که مصرف زردچوبه باعث میشود که عملکرد آندو تریال و یا همان لایه داخل عروق خونی بهتر شود. زردچوبه التهاب را کاهش داده و از اکسیداسیون کلسترول جلوگیری میکند.
مصرف این ماده مانع از تشکیل لختههای خونی میشود. متداولترین روش استفاده از زردچوبه به شکل ادویه در غذاها است. برای جذب بهتر کرکومین زردچوبه اغلب توصیه میشود که آن را همراه با فلفل سیاه مصرف نمایند.
گل ختمی (Hibiscus sabdariffa)
چای گل ختمی توانایی زیادی در کاهش فشار خون دارد. برخی از مطالعات نشان میدهند که مصرف گل ختمی باعث بهتر شدن سطح چربی خون میشود. آنتی اکسیدانهایی که در گل ختمی وجود دارد، میتواند به سلامت قلب و عروق کمک کند. شما میتوانید گلهای خشک شده ختمی را به شکل چای دم کنید.
چای سبز (Camellia sinensis)
چای سبز دارای کاتچین است. کاتچین یک نوع آنتی اکسیدان قوی است که میتواند از قلب و عروق شما محافظت کند.
تحقیقات نشان میدهند که مصرف منظم چای سبز میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش داده و همچنین باعث بهتر شدن سطح کلسترول و کاهش فشار خون شود. نحوه مصرف چای سبز به شکل دم کرده برگهای آن است.
تخم کتان (Linum usitatissimum)
تخم کتان یک منبع غنی از اسید آلفالین و اسید چرب امگا ۳ گیاهی است و همچنین فیبر و لیگنان ها است. این مواد باعث بهتر شدن سلامت قلب، بهتر شدن سطح کلسترول و همچنین کمتر شدن فشار خون میشوند.
ترکیبات موجود در این مواد برای سلامت قلب بسیار مفید هستند. شما میتوانید تخم کتان را به صورت کامل و یا آسیاب شده به غذاها اضافه کنید. همچنین روغن کتان هم وجود دارد که میتوانید از آن استفاده نمایید.
نکات مهم
- قبل از اینکه بخواهید هر نوع گیاه دارویی را برای درمان استفاده کنید، حتماً با پزشک خودتان مشورت نمایید، مخصوصاً اگر شرایط پزشکی خاصی دارید و یا در حال مصرف داروهای دیگر هستید. این کار باید زیر نظر پزشک متخصص انجام بگیرد.
- گیاهان دارویی نباید برای درمانهای پزشکی شما جایگزین باشند، بلکه آنها را به عنوان مکمل درمانی خود در نظر بگیرید.
حرف آخر
گیاهان دارویی از زمانهای گذشته نقش مهمی در درمان بسیاری از بیماریها داشتهاند. امروزه نیز همچنان در کنار داروهای شیمیایی مختلف، نقش داروهای گیاهی پررنگ است.
یکی از روشهای درمان بیماریهای قلبی و یا پیشگیری از ابتلا به این بیماریها، استفاده از برخی گیاهان دارویی است که لازم است با احتیاط کامل این گیاهان مصرف شوند.