یکی از شایعترین بیماریهایی که در فصلهای سرد سال اکثر افراد با مواجه میشوند، بیماری سرفه و سرماخوردگی است. این بیماری همیشه میتواند کیفیت زندگی افراد را تا حد قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد.
برای تسکین علائم این بیماری، داروهای شیمیایی متعددی هستند که شما میتوانید از آنها استفاده کنید. برخی افراد ترجیح میدهند به جای استفاده از داروهای شیمیایی به سراغ روشهای درمانی طبیعی و گیاهان دارویی بروند که عوارض جانبی کمتری دارند و اثرات آن بهتر میباشد.
در این مقاله قصد داریم به شما در مورد گیاهان دارویی موثر برای درمان سرفه و سرماخوردگی اشاره کرده و چند مورد از آنها را نام ببریم.
سرماخوردگی
سرماخوردگی یک نوع بیماری ویروسی است که علائم آن شامل: گرفتگی بینی، آبریزش بینی، گلودرد، عطسه و سرفه میباشد که افراد ممکن است تب خفیف، بدن درد و یا احساس خستگی هم داشته باشند.
سرماخوردگی بین ۷ تا ۱۰ روز طول میکشد، اما برخی از علائم مثل سرفه و یا گرفتگی بینی ممکن است که تا سه هفته هم ادامه داشته باشد.
برای درمان سرماخوردگی هیچ روش درمانی وجود ندارد، اما شما میتوانید با داشتن استراحت کافی، نوشیدن مایعات زیاد و یا استفاده کردن از داروهای بدون نسخه علائم بیماری خودتان را تسکین دهید.
اگر علائم سرماخوردگی شما شدید باشد و بیش از ۱۰ روز طول بکشد یا زمانی که تب بالا، مشکل تنفسی و یا بیماریهای مزمن داشته باشید، حتماً باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
سرفه
سرماخوردگی یک واکنش طبیعی بدن برای پاکسازی کردن مجاری تنفسی از عوامل تحریک کننده و مخاط است. سرفه یک نوع بیماری است که از سرماخوردگی، آلرژی، آسم، آنفولانزا و یا عفونتهای تنفسی به وجود میآید.
انواع سرفه
- سرفه خشک سرفهای است که در آن مخاط تولید نمیشود.
- سرفه خلط دار سرفه مرطوبی است که در هنگام سرفه کردن، سرفهای همراه با خلط دارید.
- سرفه حاد سرفهای است که کمتر از سه هفته طول میکشد.
- سرفه مزمن سرفهای است که بیش از ۸ هفته طول میکشد.
درمان
درمان سرفه بستگی به علت آن دارد. اگر شما سرفه خشک دارید، استفاده از بخور، نوشیدن مایعات گرم، مصرف شربتهای ضد سرفه و یا قرصهای مکیدنی میتواند به شما کمک کند.
اگر شما سرفه خلطدار دارید، باید از داروهای خلط آور استفاده کنید، همچنین نوشیدن مایعات زیاد و بخور هم میتواند باعث رقیق شدن مخاط شما شده و به خروج بهتر آن کمک کند.
زمانی که سرفه شما بیش از سه هفته طول بکشد، خلط غلیظ زرد و یا سبز داشته، اگر تنگی نفس، خس خس سینه، تب بالا و یا درد قفسه سینه داشته باشید، در این گونه موارد باید به پزشک مراجعه نمایید.
داروهای گیاهی برای درمان سرفه و سرماخوردگی
مطمئناً داروهای گیاهی متعددی وجود دارند که میتوانند به درمان سرفه و سرماخوردگی شما کمک کنند. به همین خاطر در ادامه چند مورد از رایجترین داروهای گیاهی را به شما معرفی میکنیم.
عسل
عسل خاصیت ضد باکتریایی و ضد التهابی دارد که میتواند باعث تسکین گلو درد و سرفه شما شود. همچنین مصرف عسل باعث تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد.
شما میتوانید یک قاشق غذاخوری عسل را به تنهایی مصرف کنید و یا میتوانید آن را در یک نوشیدنی گرم مثل آبلیمو و چای حل کرده و میل کنید.
زنجبیل
زنجبیل خاصیت ضد التهابی، ضد ویروسی و آنتی اکسیدانی دارد که مصرف آن میتواند باعث تسکین سرفه و کاهش التهاب گلو شده و باعث بهتر شدن عفونتهای تنفسی شود.
شما میتوانید چای زنجبیل را تهیه کنید یا میتوانید از زنجبیل رنده شده در آب جوش استفاده کرده و آن را دم نمایید. برخی از افراد زنجبیل تازه را به غذاها و یا نوشیدنیهای خودشان اضافه میکنند.
آویشن
آویشن خاصیت ضد اسپاسم، ضد التهاب و خلط آور دارد و مصرف آن باعث شل شدن مخاط، تسکین سرفه و بهتر شدن مشکلات تنفسی مثل برونشیت میشود.
شما میتوانید دمنوش آویشن را تهیه کنید. برای این کار میتوانید آویشن خشک را در آب جوش دم کنید. همچنین میتوانید از شربت آویشن هم استفاده نمایید.
نعناع
گیاه نعناع حاوی منتول است که یک دکونوژستانت طبیعی میباشد. مصرف نعناع به رفع گرفتگی بینی، تسکین گلو درد و کاهش خلط کمک میکند.
همچنین نعناع خاصیت ضد اسپاسم و ضد التهاب دارد. شما میتوانید دمنوش نعنا را تهیه کنید، و همچنین برای بیماری خود از عرق نعناع استفاده نمایید.
شیرین بیان
شیرین بیان خاصیت ضد التهابی، ضد ویروسی و خلط آور دارد و مصرف آن باعث کاهش سرفه، تسکین گلودرد شده و به خروج مخاط از ریهها کمک میکند. شما میتوانید دمنوش ریشه شیرین بیان را تهیه کرده و از آن استفاده کنید.
اکالیپتوس
روغن اکالیپتوس خاصیت ضد احتقاق و خلط آور دارد. بخار آن میتواند به باز شدن مجاری تنفسی و همچنین تسکین سرفه کمک زیادی کند. شما میتوانید چند قطره از روغن اکالیپتوس را به آب داغ اضافه کرده و بخار آن را استنشاق کنید.
پونه
پونه خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی دارد و به عنوان تب بر هم عمل میکند. برای کسانی که میخواهند سرفه و گلودرد خودشان را بهبود ببخشند و یا تب را پایین آورند، بهتر است که از پونه استفاده نمایند. متداولترین روش استفاده از پونه، تهیه کردن دمنوش پونه میباشد.
نکات مهم
در ارتباط با مصرف گیاهان دارویی برای درمان هر نوع بیماری مثل سرماخوردگی و سرفه لازم است که به یک سری نکات مهم و کلیدی توجه داشته باشید.
مشورت با پزشک
کسانی که باردار و شیرده هستند و یا بیماریهای زمینهای دارند و یا از داروهای دیگر استفاده میکنند، قبل از اینکه از داروهای گیاهی استفاده نمایند باید با پزشک متخصص مشورت کنند.
برخی گیاهان دارویی برای برخی افراد مضر بوده و یا ممکن است با بعضی داروها تداخل ایجاد کنند.
بررسی حساسیت
قبل از مصرف مقدار زیادی از داروهای گیاهی، ابتدا مقدار کمی از آنها را تست کنید تا مطمئن شوید که نسبت به آن حساسیتی ندارید. علائم حساسیت داروها شامل قرمز، خارش، تورم و یا مشکلات تنفسی است.
اطلاع از عوارض جانبی
در ارتباط با عوارض جانبی داروهای گیاهی مورد نظر خود تحقیق کنید و اگر هرگونه عوارض ناخواسته بروز کرد، سعی کنید مصرف آن را قطع کرده و با پزشک خودتان مشورت کنید. داروهای گیاهی هم ممکن است عوارض بد و یا جبران ناپذیری داشته باشند.
رعایت دوز مصرفی
داروهای گیاهی را مطابق با دستور پزشک و بنا به دستورالعمل بستهبندی مصرف کنید. مصرف بیش از اندازه داروهای گیاهی میتواند برای شما مضر باشد.
روش صحیح مصرف
هر داروی گیاهی روش مصرف خاص خودش را دارد. شما میتوانید به صورت دم کرده، استفاده موضعی، استفاده در غذا و یا به روش جویدن از آنها استفاده کنید.
دوره درمان
داروهای گیاهی دوره درمان مخصوص به خودشان را دارند که معمولاً نسبت به داروهای شیمیایی این دوره طولانیتر میباشد، پس باید در این زمان صبور باشید تا دوره درمان شما کامل شود.
حرف آخر
در زمانهای دور، از طب سنتی و داروهای گیاهی برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده میکردند. برای درمان سرفه و سرماخوردگی استفاده از داروهای گیاهی میتواند موثر واقع شود، اما باید بدانید که چه نوع گیاهانی برای شما مناسب هستند و چه مقدار و چه زمانی باید از آنها استفاده نمایید.