دسته‌بندی نشده

درمان قارچ پوستی با گیاهان

عفونت‌های قارچی از بیماری‌های شایعی هستند که می‌توانند نواحی مختلف بدن چون پوست، مو و ناخن‌ها را تحت تاثیر قرار دهند. این عفونت‌ها به وسیله انواع مختلفی از قارچ‌ها ایجاد می‌شوند و علائمی مثل پوسته پوسته شدن، قرمزی، خارش و یا تاول را به همراه دارد.

درمان‌های رایجی که برای عفونت قارچی پیشنهاد می‌شود شامل: داروهای ضد قارچ موضعی و خوراکی است. افرادی که به دنبال روش‌های طبیعی برای تسکین علائم و درمان این عفونت‌ها هستند، می‌توانند از گیاهان دارویی استفاده کنند.

طب سنتی از گیاهان دارویی مختلف برای درمان بیماری‌های پوستی از جمله عفونت‌های قارچی استفاده می‌کند که در ادامه مقاله می‌خواهیم با چند مورد از آنها آشنا شویم.

قارچ پوستی چیست؟

قارچ‌های پوستی در واقع میکروارگانیسم‌های یوکاریوتی هستند که در محیط‌های گرم و مرطوب می‌توانند رشد کنند. انتقال و ایجاد عفونت‌های قارچی در اثر تماس با حیوانات آلوده، سطوح آلوده و یا رعایت نکردن بهداشت است.

داروهای ضد قارچ شیمیایی می‌توانند در این زمینه موثر باشند، اما استفاده از این داروها یک سری عوارض جانبی را به همراه دارد. به همین خاطر افرادی هستند که به دنبال درمان‌های طبیعی و مکمل می‌گردند.

در این زمینه گیاهان دارویی به خاطر داشتن ترکیبات فعال متنوع می‌توانند برای درمان عفونت قارچی نقش مهمی ایفا کنند. گیاهان دارویی خاصیت‌های ضد التهابی و ضد میکروبی دارند.

گیاهان دارویی موثر در درمان قارچ پوستی

گیاهان دارویی مختلف برای درمان قارچ‌های پوستی اثرات بسیار خوبی از خود نشان می‌دهند. در ادامه به چند مورد از این گیاهان می‌خواهیم اشاره کنیم:

سیر

سیر از شناخته شده‌ترین گیاهان دارویی است که خاصیت ضد میکروبی قوی دارد. در طی تحقیقاتی که انجام شده نشان داده‌اند که ترکیبات موجود در سیر به ویژه آلیسین فعالیت ضد قارچی گسترده‌ای دارد و می‌تواند برای درمان قارچ‌های پوستی مختلف مناسب باشد.

شما می‌توانید برای استفاده از سیر، عصاره آن را به صورت موضعی استفاده کنید. همچنین برش‌های نازک از سیر له شده را بر روی ناحیه آلوده می‌توانید قرار دهید تا با این روش به رشد قارچ، مهار آن و بهتر شدن علائم قارچی کمک کنید.

اما در استفاده از سیر ممکن است با مشکلاتی چون تحریک پوستی مواجه شوید. پس هنگام استفاده مستقیم از سیر خام باید هم با احتیاط این کار را انجام دهید و هم در بازه زمانی کم استفاده کنید.

روغن درخت چای

روغن درخت چای می‌تواند به عنوان یک اسانس قوی باشد. این روغن خاصیت ضد قارچی، ضد التهابی و ضد باکتری‌ دارد. مطالعاتی که انجام شده اثربخشی این روغن برای درمان عفونت‌های قارچی پوستی از جمله قارچ ناخن و یا قارچی که در پای ورزشکاران به وجود می‌آید را نشان می دهد.

روغن درخت چای دارای ترکیباتی است که فعالیت ضد قارچی دارند. برای استفاده از آن می‌توانید چند قطره از روغن درخت چای را با یک روغن حامل مثل روغن زیتون و یا روغن نارگیل رقیق کنید. می‌توانید این روغن را به آرامی بر روی ناحیه‌ای که آلوده شده بمالید.

سرکه سیب

سرکه سیب خاصیت اسیدی دارد. استفاده موضعی از سرکه سیب رقیق شده و یا مخلوط کردن آن با آب به نسبت یک به یک می‌تواند به کمتر شدن خارش و یا پوسته پوسته کمک کند.

همچنین می‌توانید به آب حمام خود دو فنجان سرکه سیب اضافه کنید و یا به وسیله ترکیب سرکه سیب با آب ناحیه آلوده را خیس کنید.

زردچوبه

زردچوبه دارای ماده فعال کورکومین است که خاصیت ضد باکتریایی، ضد التهابی و ضد قارچی دارد. استفاده موضعی از خمیر زردچوبه باعث می‌شود که میزان التهابات قارچی کمتر شده و رشد قارچ پوستی را مهار کند. شما می‌توانید مقدار کمی پودر زردچوبه و کمی آب و یا روغن نارگیل را با هم ترکیب کنید تا خمیر زردچوبه تهیه شود.

روغن نارگیل

نارگیل دارای اسیدهای چرب با زنجیره متوسط به ویژه اسید لوریک است که خاصیت ضد قارچی و ضد میکروبی دارد. استفاده موضعی از روغن نارگیل می‌تواند باعث مرطوب نگه داشتن پوست شما شده و با عفونت‌های قارچی خفیف مبارزه کند.

آلوئه ورا

ژل آلوئه ورا خاصیت تسکین دهنده و ضد التهابی دارد. اثرات ضد قارچی ژل آلوئه ورا  نسبت به گیاهان دیگر قوی نیست، اما می‌تواند به کمتر شدن قرمزی و خارش کمک کرده و از تحریک‌های ناشی از عفونت‌های قارچی مقابله کند. استفاده از آلوئه ورا  می‌تواند باعث سرعت بخشیدن به روند بهبودی پوست شود.

روغن پونه کوهی

روغن پونه کوهی دارای تیمول و کارواکرول است که ترکیبات فنلی با خاصیت ضد قارچی قوی دارند. مطالعات انجام شده نشان می‌دهد که روغن پونه کوهی می‌تواند در برابر طیف وسیع از بیماری های قارچی موثر باشد.

به خاطر غلظت بالای ترکیبات فعال روغن پونه کوهی را همیشه با یک روغن حامل باید رقیق شده از آن استفاده شود.

برگ چریش

در طب سنتی آیوردا برگ‌های چریش به خاطر خاصیت ضد قارچی و ضد باکتری‌های خود شناخته می‌شوند. جوشانده برگ‌های چریش را می‌توانید برای شستشوی ناحیه آلوده استفاده کنید و یا می‌توانید از برگ‌های له شده آن خمیری به دست آورده و به صورت موضعی از آن استفاده نمایید.

 عصاره شیرین بیان

عصاره شیرین بیان دارای ترکیباتی است که خاصیت ضد التهابی، ضد میکروبی و فعالیت ضد قارچی هم دارند. استفاده موضعی از پمادها و کرم‌هایی که حاوی عصاره شیرین بیان هستند، بسیار موثر عمل می کند.

گیاهان دارویی در طب سنتی ایران

طب سنتی ایران برای درمان بیماری‌های پوستی مثل عفونت‌های قارچی، گیاهان متعددی توصیه می‌کند. این گیاهان شامل بابونه، حنا، گل ختمی و پوست انار است.

شما می‌توانید از آن به صورت موضعی به شکل روغن، پماد و یا جوشانده استفاده کنید. تحقیقات بیشتری برای تایید اثربخشی و مکانیسم عمل این گیاهان برای درمان قارچ پوستی باید انجام بگیرد.

 نکات مهم در استفاده از گیاهان دارویی

  • قبل از اینکه از هرگونه گیاه برای درمان استفاده کنید، حتماً نوع عفونت قارچی را با کمک پزشک مشخص کنید.
  • قبل از اینکه بخواهید از گیاهان دارویی به طور گسترده روی پوست خود استفاده کنید، مقدار کمی از آن را روی ناحیه کوچک تست کنید تا از عدم وجود حساسیت آن مطمئن شوید.
  • روغن های گیاهی را همیشه با یک روغن حامل رقیق کنید تا از تحرکات پوستی جلوگیری کند.
  • درمان با گیاهان دارویی نسبت به درمان‌های شیمیایی به زمان بیشتری نیاز دارد، پس در این زمینه باید صبر داشته باشید.
  • در صورت عدم بهبود علایم و یا بدتر شدن وضعیت آنها حتماً با یک پزشک مشورت کنید.
  • باید درمان‌های گیاهی جایگزین درمان‌های پزشکی شوند، مخصوصاً در عفونت‌های شدید این موضوع خیلی اهمیت دارد.

نتیجه‌گیری

گیاهان دارویی مختلفی وجود دارند که به خاطر داشتن ترکیبات فعال، خاصیت ضد قارچ یا ضد التهابی می‌توان از آنها به عنوان درمان‌های مکمل و یا جایگزین استفاده کرد. استفاده از گیاهان دارویی باید با احتیاط انجام بگیرد.

شما بعد از آنکه تشخیص صحیح انجام دادید و با مشورت پزشک می‌توانید از آنها استفاده کنید. مکانیسم عمل آنها را بهتر درک کنید و از اثربخشی این گیاهان برای درمان انواع مختلف بیماری‌های قارچی اطلاع پیدا کنید. پس لازم است که تحقیقات بیشتری انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *