یکی از مشکلاتی که برخی افراد به آن دچار هستند، مشکلات گوارشی است. طب آیرودا برای درمان مشکلات گوارشی روشهای متنوعی ارائه میدهد.
این علم همیشه به تعادل بین بدن، ذهن و روح تاکید میکند. در آیورودام هضم سالم غذا به عنوان سنگ بنای تندرستی کلی در نظر میگیرند. اگر در سیستم گوارشی عدم تعادل وجود داشته باشد، میتواند باعث ایجاد بیماریهای مختلفی در فرد شود.
درک آیورودا از سلامت گوارش
در طب آیوردا عملکرد سیستم گوارشی با تعادل ارتباط تنگاتنگی دارد. هر دوشا بر عملکردهای فیزیولوژیکی خاصی از بدن حاکم است. عدم تعادل در آنها تواند باعث ایجاد یک سری اختلالات گوارشی می شود.
آگنی
مفهوم آیورودا در واقع به متابولیک اشاره دارد و آن همان آگنی است. آگنی مسئول تجزیه غذا، حذف مواد زائد و جذب مواد مغذی است.
اگر آگنه قوی باشد، باعث میشود که سیستم گوارش سلامت بهتری داشته باشد. اما اگر آگهی ضعیف باشد، سیستم گوارش عملکرد هضم ضعیفی داشته، باعث تجمع یافتن سموم در بدن شده و بیماریهای مختلفی را به وجود میآورد.
دوشاها و هضم
واتا بر حرکت حاکم است که حرکتهای دودی روده را شامل میشود. اگر تعادل در واتا وجود نداشته باشد، باعث ایجاد یبوست، گاز، نفخ و سندروم روده تحریک پذیر میشود.
پیتا بر دگرگونی و آنزیمهای گوارشی حاکم است. اگر پیتا تعادل نداشته باشد، باعث سوزش سر دل، اسهال، زخم و رفلاکس اسید میشود.
کافا ساختار و روانکاری را فراهم میآورد. عدم تعادل کافا باعث کندی هضم، سنگینی تولید مخاط و احتقان میشود.
گیاهان آیورودا برای مشکلات گوارشی
آیورودا طیف گسترده ای از گیاهان را در بر میگیرد که با مصرف آنها میتوان از سلامت گوارش حمایت کرد، آگینی را تقویت نمود و تعادل را به دوشاها بازگرداند.
این گیاهان در طی قرنهاست که به خاطر خواص درمانی که دارند، بسیار مورد استفاده قرار میگیرند و در این زمینه تحقیقات زیادی هم انجام شده است. در ادامه به چند مورد از گیاهان آیورودا اشاره کردهایم که برای درمان مشکلات گوارشی نقش مهمی دارند.
تریپالا
این گیاه فرمولاسیون ترکیبی از سه میوه به نامهای آملاکی هاریتاکی و بیبهیتاکی است. این ترکیب خاصیت پاک کنندگی و جوان کنندگی بسیار شناخته شدهای دارد که با مصرف آن میتوانید به هضم غذا کمک کرد، سموم را دفع کرده و حرکتهای منظم روده را تقویت کنید.
مصرف این ترکیب میتواند سلامت دستگاه گوارش را تضمین کند. تریپالا به عنوان یک ملیل ملایم در نظر گرفته میشود که باعث سلامت کلی روده بوده و یبوست را تسکین میبخشد.
زنجبیل
زنجبیل یک ادویه قدرتمندی است که خاصیت تقویت کننده آن شناخته شده است. زنجبیل آگنی را تحریک کرده و به جذب مواد مغذی میتواند کمک کند.
مصرف زنجبیل باعث میشود که نفخ تسکین یافته و میزان گاز و حالت تهوع در بدن کمتر شود. شما میتوانید زنجبیل را یا به صورت تازه، پودر شده و یا به شکل دم کرده مصرف کنید.
هل
هل یک ادویه معطری است که هم طعم دلپذیری به غذا می بخشد و هم به هضم بهتر غذا کمک میکند. مصرف هل آگنی را تحریک کرده، نفخ را کاهش میدهد و از گرفتگی معده میتواند جلوگیری کند.
بعد از غذا شما میتوانید دانههای هل را بجوید و یا در پخت و پز غذاها از آن استفاده کنید.
زیره
زیره یک ادویه رایجی است که در غذاهای مختلفی میتوان از آن استفاده کرد. زیره فواید گوارشی بسیار زیادی دارد. زیره باعث تحریک آنزیمهای گوارشی شده، به جذب مواد مغذی کمک کرده و میزان نفخ و گاز را کمتر میکند. شما میتوانید دانههای زیره را به طور کامل آسیاب شده و یا به شکل دم کرده استفاده کنیدک
گشنیز
گشنیز یک گیاه با خاصیت خنک کننده است که باعث هضم سالم غذا شده و بدون آنکه دوشاهای پیتا را تشدید نماید. اعتقاد بر این است که مصرف گشنیز اشتها را تحریک کرده، نفخ را کاهش داده و میتواند باعث تسکین ناراحتیهای گوارشی شود. استفاده از برگ و دانههای گشنیز در پخت و پز بسیار متداول است.
رازیانه
رازیانه یک ادویه معطر و شیرین است که خواص گوارشی آن بسیار قابل توجه است. مصرف رازیانه باعث میشود که آگنی تقویت شود. شما میتوانید رازیانه را بعد از غذا بجوید که این کار به هضم غذا کمک میکند. مصرف رازیانه از نفخ جلوگیری کرده و نفس را تازه میکند.
نعناع فلفلی
نعناع فلفلی یک گیاه با طراوت است که مصرف آن باعث آرامش عضلات دستگاه گوارش شده و به تسکین علائمی چون گاز، نفخ و سوء هاضمه کمک میکند. نعناع فلفلی میتواند برای ناراحتیهای گوارشی یک روش درمانی محبوبی باشد.
آلوئه ورا
آلوورا خاصیت ضد التهابی و تسکین دهنده دارد. مصرف آن باعث آرام شدن دستگاه گوارش شده و میزان اسیدیته را کاهش میدهد.
آجوان (تخم شوید)
تخم شوید یک ادویه قوی است که میتواند باعث تحریک آگلنی شده، نفخ را کاهش داده و گرفتگی معده را تسکین ببخشد. معمولاً برای بهتر شدن هضم غذا از آن استفاده میکنند.
هینگ
هنگ و یا همان صمغ بوی تندی دارد که برای بهتر شدن هضم و جلوگیری از نفخ بسیار مناسب است. اینگونه بیان شده است که مصرف هینگ، آگنی را تحریک کرده و به تجزیه غذا میتواند کمک کند.
اصول غذایی آیورودا برای سلامت گوارش
آیورودا همیشه به رژیم غذایی مناسب اهمیت میدهد، چون تاکید زیادی به حفظ سلامت گوارش دارد. برای همین یک سری دستورالعملهای غذایی کلیدی را ارائه داده است تا افراد برای داشتن سلامت گوارش از آنها استفاده کنند.
آیورودا همیشه تاکید میکند که غذای کامل و طبیعی بخورید، مصرف غذاهای ارگانیک تازه و فرآوری نشده مثل غلات کامل سبزیجات حبوبات و میوهها بسیار مهم هستند.
بهتر است که غذای خودتان را با آگاهی بخورید یعنی در یک محیط آرام و بدون حواس پرتی غذا را میل کنید. حتماً غذا را به خوبی بجوید تا هضم آن راحتتر شود.
غذاهای پخته و گرم مصرف کنید، غذاهای گرم نسبت به غذاهای سرد و خام هضم راحتتری دارند. تا حد امکان از پرخوری دوری کنید، یعنی به اندازه غذا بخورید که احساس سیری کنید اما احساس سنگینی نداشته باشید.
برای خودتان یک برنامه غذایی منظم بچینید و در زمانهای مشخصی غذا بخورید. این کار به تنظیم آگنی کمک میکند. غذاهای ناسازگار را ترکیب نکنید. آیرودا برخی ترکیبات غذایی خاص را توصیه نمیکند چون فرایند هضم را مختل میکند. هیدراته بمانید یعنی مقدار زیادی آب گرم در طول روز بنوشید.
تغییرات سبک زندگی برای سلامت گوارش
علاوه بر آنکه شما باید رژیم غذایی و گیاهی مناسبی داشته باشید، باید شیوه زندگی خودتان را هم تغییر دهید، چون در سلامت گوارش نقش مهمی دارد.
در آیرودا برای حمایت از هضم بهتر غذا شیوههای زیر را در نظر میگیرند: شما باید یک برنامه روزانه ثابت داشته باشید که شامل زمان خواب و بیداری منظم و زمان غذا خوردن مناسب است که باعث میشود بدن ریتم طبیعی داشته باشد.
انجام ورزش منظم باعث تحریک هضم شده و موجب حفظ سلامت دستگاه گوارش میشود. وجود استرس در هضم غذا همیشه تاثیر منفی دارد. شما باید برای خود تکنیکهایی چون تنفس عمیق، یوگا و مدیتیشن را قرار بدهید. این کار به مدیریت استرس کمک میکند. داشتن خواب کافی به سلامت کلی بدن از جمله هضم سالم میتواند کمک کند.
نتیجه گیری
برای درمان مشکلات گوارشی روشهای جامع ارائه میدهند که شامل استفاده از گیاهان مناسب، تغییر در سبک زندگی و اصلاحات غذایی است. با درک کردن دوشاها، تقویت آگینی و پیروی کردن از اصول آیرودا افراد میتوانند باعث سلامت بهتر سیستم گوارشی خود شوند. اما قبل از اینکه هرگونه درمان گیاهی را شروع کنید، حتماً با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید.