دسته‌بندی نشده

معرفی گیاهان دارویی برای درد مفاصل و آرتروز

بسیاری از افراد از درد مفصل و آرتروز رنج می‌برند، همین چالش باعث شده که در زندگی روزمره خود مشکلاتی داشته باشند. درد مفصل و آرتروز با التهاب سفتی و کاهش حرکتی مفاصل همراه است که می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد.

عواملی چون بالا رفتن سن، بیماری‌های خود ایمنی، آسیب‌های مفصلی و ژنتیکی می‌توانند باعث به وجود آوردن این عوارض شوند. در کنار روش‌های مختلف پزشکی که برای درمان درد مفصل و آرتروز وجود دارد، می‌توان از گیاهان دارویی هم استفاده نمود.

درباره درد مفصل و آرتروز

به هرگونه ناراحتی، درد، سوزش و یا التهابی که در مفاصل وجود داشته باشد، درد مفصل می‌گویند. درد مفصل در ربات، غضروف، استخوان، تاندون و یا در ماهیچه‌های اطراف مفتحل احساس می‌شود.

در بسیاری از موارد، درد مفصل ناشی از بیماری آرتروز است. آرتروز یک نوع بیماری التهابی مفصل بوده و عامل تورم آن است، با این حال عوامل دیگری هم می‌توانند باعث به وجود آمدن درد در مفاصل شوند.

علائم درد مفصل

  • درد مداوم و یا متغیری که در مفصل‌ها وجود دارد.
  • در هنگام صبح و یا بعد از استراحت در مفصل‌ها حالت سفتی و خشکی احساس می‌شوند.
  • زمانی که اطراف مفصل تورم و التهاب داشته باشد، ناحیه مفصل دچار گرمای بیشتر می شود و در حرکت دادن مفاصل مشکل وجود داشته باشد.
  • در هنگام حرکت احساس ساییدگی و یا تق تک داشته باشند، یعنی در عضلات اطراف مفصل ضعف وجود دارد.

آرتروز (Osteoarthritis)

آرتروز یک نوع بیماری مفصلی است که علت آن تجزیه غضروف‌های مفصلی و استخوان‌های زیرین است. بیماری آرتروز جز شایع‌ترین علل ناتوانی افراد شناخته شده است که این بیماری را در افراد مسن بیشتر مشاهده می‌کنیم. شما می‌توانید در بزرگسالان در هر سنی بیماری آرتروز را مشاهده نمایید.

علائم آرتروز

  • در بیماری آرتروز، با فعالیت‌های بدنی درد مفاصل بیشتر می‌شود، ولی با کمی استراحت این درد بهتر خواهد شد.
  • در هنگام صبح و یا بعد از دوره‌های عدم تحرک، در مفصل‌ها احساس خشکی کنید و در حرکت مفصل محدودیت مشاهده شود.
  • وجود تورم در اطراف مفصل، احساس گرما و حساسیت بیشتر در مفاصل مشاهده می شود.
  • تشکیل خارهای استخوانی در اطراف مفصل.
  • هنگام حرکت دادن مفصل صدای ساییدگی و یا تق تق بیاید.

تاثیر گیاهان دارویی در درمان درد مفصل و آرتروز

گیاهان دارویی متعددی وجود دارند که شما می‌توانید از آنها برای درمان درد مفصل و آرتروز استفاده کنید. برخی از گیاهان دارویی خاصیت ضد درد و ضد التهاب دارند که مصرف آنها می‌تواند به تسکین علائم درد کمک کند.

تحقیقات زیادی در ارتباط با اثربخشی گیاهان دارویی برای درمان آرتروز و درد مفاصل انجام گرفته است که تا حدودی این تحقیقات نتایج مثبتی را ارائه داده‌اند. در ادامه قصد داریم یک سری گیاهان دارویی مناسب برای درد مفاصل و آرتروز را به شما معرفی نماییم.

زردچوبه (Curcuma longa)

زردچوبه از گیاهانی است که ادویه آن را بیشتر در غذا استفاده می‌کنیم. این گیاه دارای رنگ زرده روشن بوده، طعم آن کمی تلخ و با طبع گرم است.

ترکیبات فعال اصلی که در زردچوبه وجود دارد، کرکومین می‌باشد. کرکومین خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی دارد که مصرف آن می‌تواند باعث کاهش درد و تورم سفتی در مفاصل افرادی شود که به بیماری آرتروز مبتلا شده‌اند.

این گونه تصور می‌شود که کرکومین می‌تواند مولکول‌های التهابی در بدن را مهار کند.

نحوه مصرف

  • متداول‌ترین شیوه مصرف زردچوبه به شکل ادویه در غذا است.
  • شما می‌توانید چای زعفران را دم کرده و به عنوان مکمل مصرف نمایید.
  • برای آنکه جذب کرکومین بهتر انجام بگیرد، اغلب توصیه می‌شود که زردچوبه را با فلفل سیاه مصرف کنید، چون پیپرین موجود در فلفل سیاه باعث می‌شود که میزان جذب کرکومین بیشتر شود.

زنجبیل (Zingiber officinale)

زنجبیل یک گیاه ریشه‌ای است که طعم تندی داشته، ولی به خاطر خاصیت دارویی که دارد به طور گسترده‌ای از آن استفاده می‌کنند.

زنجبیل خاصیت ضد درد و ضد التهابی دارد و مصرف آن به کمتر شدن درد و بهتر شدن عملکرد افراد مبتلا به آرتروز زانو کمک می‌کند.

نحوه مصرف

شما می‌توانید زنجبیل را به شیوه‌های مختلف مصرف کنید. هم می‌توانید به صورت تازه این ماده را در غذاهای خود استفاده کرده و هم می‌توانید به عنوان چای آن را دم کنید. پودر زنجبیل را به نوشیدنی‌ها و اسموتی‌ها به صورت مکمل اضافه می‌کنند.

کندر (Boswellia serrata)

کندر گیاهی است که ترکیباتی به نام اسیدهای سولفیک. دارد. اسیدهای سولفیک موجود در کندر خاصیت ضد التهابی قوی دارند. تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف عصاره کندر می‌تواند باعث کاهش درد، بهتر شدن عملکرد فیزیکی و سفتی در افراد مبتلا به آرتروز مخصوصاً آرتروز زانو شود.

نحوه مصرف

معمولاً مصرف کندر به صورت قرص مکمل و یا کپسول در دسترس است. شما می‌توانید از پمادهای موضعی و یا کرم‌هایی که حاوی عصاره کندر هستند هم استفاده کنید.

پنجه شیطان (Harpagophytum procumbens)

پنجه شیطان یک نوع گیاه بومی جنوب آفریقا است و ریشه‌های آن ترکیبات ایریدوئید گلیکوزیدها را دارد که خاصیت دارویی آن زیاد می‌باشد.

به طور سنتی از پنجه شیطان برای درمان التهاب و درد استفاده می‌کنند. تحقیقات نشان داده است که مصرف این گیاه می‌تواند باعث کاهش درد در افراد مبتلا به آرتروز لگن و زانو شود.

نحوه مصرف

شما می‌توانید گیاه پنجه شیطان را به صورت قرص، کپسول و یا عصاره مایع تهیه کنید. همچنین می‌توان از ریشه خشک شده این گیاه به صورت چای دم کرده استفاده کرد.

پوست درخت بید (Salix spp.)

پوست درخت بید حاوی ماده‌ای به نام سالیسین است که شباهت زیادی با آسپرین دارد. سالیسین خاصیت ضد درد و ضد التهابی دارد. در زمان‌های گذشته از پوست درخت بید برای تسکین تب و درد استفاده می‌کردند.

بسیاری از مطالعات نشان می‌دهند که عصاره پوست درخت بید می‌تواند به کمتر شدن درد ناشی از آرتروز کمک کند.

نحوه مصرف

پوست درخت بید را می‌توانید به صورت عصاره مایع و یا کپسول تهیه کنید. همچنین از پوست خشک آن به صورت چای هم می‌توان استفاده کرد.

آلوئه ورا (Aloe vera)

آلوئه‌ورا گیاهی است که خاصیت درمانی خیلی زیادی دارد. ژل موجود در برگ‌های آن برای درمان مشکلات پوستی استفاده می‌شود. اما در کنار آن، خاصیت ضد التهابی آلوئه‌ورا قابل توجه است.

برخی تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف آلوئه‌ورا به کمتر شدن التهاب و درد مفاصل کمک می‌کند. می‌توانید آلوئه‌ورا را به صورت موضعی و خوراکی استفاده کنید.

نحوه مصرف

ژل آلوئه‌ورا را می‌توانید به طور مستقیم روی مفاصلی که درد می‌کنند بمالید. همچنین می‌توانید از آب آلوئه‌ورا به صورت خوراکی هم استفاده کنید. قبل از مصرف خوراکی آلوئه‌ورا بهتر است که با پزشک خودتان مشورت کنید.

نحوه استفاده از گیاهان دارویی

گیاهان دارویی را می‌توانید به روش‌های مختلفی استفاده کنید. برخی گیاهان مثل زنجبیل و پوست بید برای تهیه کردن چای بسیار مناسب است گیاهانی مثل زنجبیل و زردچوبه به شکل ادویه در غذاها قابل استفاده هستند.

برخی گیاهان دارویی به شکل قرص، کپسول و یا عصاره استفاده می‌شوند. برخی گیاهان مثل آلوئه‌ورا و روغن‌های زرد چون اکالیپتوس را می‌توانید به شکل موضعی روی مفاصلی که درد می‌کنند استفاده کنید.

نکات مهم

قبل از آنکه از هرگونه گیاه دارویی برای درمان درد مفاصل و یا آرتروز استفاده کنید، حتماً با پزشک خودتان مشورت نمایید، مخصوصاً اگر داروهای دیگری مصرف می‌کنید و یا شرایط پزشک خاصی دارید، باید مصرف آن زیر نظر پزشک انجام بگیرد. قبل از مصرف داروهای گیاهی حتماً از کیفیت آنها مطمئن شوید.

حرف آخر

استفاده از گیاهان دارویی برای درمان بسیاری از بیماری‌ها می‌تواند مفید واقع شود. اما لازم است که با آگاهی کامل این کار انجام بگیرد.

می‌توانید از گیاهان دارویی مختلفی چون زردچوبه و  زنجبیل برای درمان بیماری‌های آرتروز و درد مفاصل استفاده کنید. توصیه می‌کنیم که این کار زیر نظر پزشک متخصص انجام بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *