کنترل وزن نقش مهمی در سلامتی دارد، پس باید به دنبال روشهای برای کاهش اشتها باشیم. بسیاری از افراد برای کاهش وزن از از روشهای طبیعی استفاده میکنند.
استفاده کردن از برخی گیاهان دارویی میتواند در کاهش اشتها و ایجاد احساس سیری در فرد نقش مهمی داشته باشد، چون گیاهان دارای یک سری ترکیبات خاصی هستند.
مکانیسمهای اثر گیاهان کاهنده اشتها
گیاهانی که میتوانند اشتهای فرد را کم کنند، به شیوههای مختلفی این کار را انجام میدهند که در نتیجه تاثیر آن در احساس گرسنگی و سیری است. در ادامه به چند مورد از عملکردها و مکانیزمهای آن میخواهیم اشاره کنیم.
افزایش حجم در معده
برخی گیاهان دارای فیبرهای محلول هستند. آنها با جذب کردن آب در معده حجیم شده و در فرد احساس سیری ایجاد میکنند.
کاهش سرعت تخلیه معده
برخی ترکیباتی که در گیاهان وجود دارند، میتواند از خارج شدن سریع غذا از معده مانع شده و در نتیجه مدت زمان احساس سیری را بالا ببرند.
تأثیر بر هورمونهای اشتها
برخی گیاهان در سطح هورمونهای تنظیم کننده اشتها، هورمون های گرسنگی و هورمونهای سیری تاثیر گذاشته و بدین طریق باعث کاهش اشتها میشوند.
تأثیر بر سیستم عصبی
برخی از ترکیبات گیاهی در انتقال دهندههای عصبی مغز تاثیر میگذارند که میتواند در تنظیم اشتها نقش مهمی داشته باشند.
افزایش متابولیسم
یک سری از گیاهان باعث میشود که فرایند سوخت و ساز در بدن و تولید گرما بیشتر شده و به طور غیر مستقیم در اشتهای افراد تاثیر میگذارند.
معرفی برخی از گیاهان کاهنده اشتها
در ادامه میخواهیم به چند مورد از گیاهان دارویی که میتواند در کمتر شدن اشتها کمک کند اشاره کنیم.
کتان (Flaxseed)
گیاه دانه کتان مقادیر بسیار زیادی از فیبرهای محلول و اسیدهای چرب امگا ۳ را دارد. فیبرهایی که در دانه کتان وجود دارد، میتواند باعث حجیم شدن معده شود و در فرد احساس سیری ایجاد کند.
همچنین امگا ۳ موجود در دانه کتان تاثیر زیاد در هورمونهای اشتها میگذارد. شما میتوانید دانههای کتان را به شکل آسیاب شده تهیه کرده و آن را به سالاد، ماست، اسموتی و یا غلات اضافه کنید.
همچنین روغن کتان هم قابل استفاده است، اما باید توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه کتان میتواند باعث ایجاد یک سری مشکلات گوارشی شود.
چای سبز (Green Tea)
چای سبز ترکیباتی چون کاتچین و کافئین را دارد. ترکیبات کاتچین میتواند به چربی سوزی و بالا بردن متابولیسم کمک کند. اما کافئین موجود در چای سبز میتواند به طور موقت اشتها را کم کرده و سطح انرژی را بیشتر کند.
متداولترین شیوه مصرف چای سبز آن است که روزانه ۲ الی ۳ فنجان چای سبز را دم کرده و مصرف کنید. مصرف بیش از حد کافئین میتواند باعث ایجاد اضطراب و بیخوابی در فرد شده و همچنین ضربان قلب را بیشتر کند.
زنجبیل (Ginger)
زنجبیل دارای یک سری ترکیباتی چون جینجرول است که خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارند. مصرف زنجبیل میتواند در کاهش اشتها و همچنین بیشتر شدن احساس سیری افراد کمک کند.
شما میتوانید زنجبیل تازه را در غذا استفاده کرده به عنوان مکمل از آن بهره ببرید. همچنین میتوانید چای زنجبیل را دم کنید. اما باید توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه زنجبیل میتواند باعث احساس سوزش در سردل شده و یا مشکلات گوارشی را به وجود بیاورد.
شنبلیله (Fenugreek)
دانههای شنبلیله دارای فیبرهای محلول هستند که با مصرف آن احساس پری در معده خواهید داشت که این موضوع در کاهش اشتها هم موثر است. برخی تحقیقات نشان میدهند که مصرف شنبلیله میتواند میزان چربی و کالری در طول روز را کمتر کند.
شما میتوانید در تهیه غذاهای خود از دانههای شنبلیله استفاده کنید. ممکن است استفاده از شنبلیله با یک سری داروها تداخل ایجاد کرده و یا در برخی افراد باعث بروز مشکلات گوارشی شود.
گلوکومانان (Glucomannan)
این گیاه در واقع یک نوع فیبر محلول است که آن را از ریشه گیاه کنجاک به دست میآورند. مصرف این فیبر باعث میشود که شدت جذب آب بالا رفته و در معده به یک ژل حجیم شده تبدیل شود. بنابراین فرد با مصرف آن احساس سیری زیادی خواهد داشت و سرعت تخلیه معده هم کمتر میشود.
شما میتوانید این گیاه را به شکل پودری یا کپسول مصرف کنید، اما مصرف آن باید همراه با مقادیر زیادی آب باشد. اگر بدون آب کافی مصرف کنید، باعث انسداد مری میشود. همچنین مصرف آن باعث یک سری ناراحتیهای گوارشی و نفخ در افراد میشود
فلفل قرمز (Cayenne Pepper)
فلفل قرمز دارای ترکیباتی به نام کپسایسین است که شما با مصرف آن میتوانید به کاهش اشتها کمک کنید. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که مصرف کپسایسین میتواند احساس سیری در فرد ایجاد کرده و میزان کالری دریافتی را کمتر کند.
مصرف فلفل قرمز میتواند به شکل ادویه در غذاها استفاده شود. همچنین میتوانید از مکملهای کپسایسین هم استفاده کنید، ممکن است مصرف فلفل قرمز در برخی افراد باعث سوزش معده شود.
گارسینیا کامبوجیا (Garcinia Cambogia)
این میوه استوایی دارای اسید هیدروکسی سیتریک است. برخی از مطالعات نشان میدهد که این اسید میتواند آنزیمهای تولید کننده چربی را مهار کرده و از طرفی باعث افزایش سطح سراتونین شو. تمامی آنها در نهایت به کم شدن اشتها کمک می کند.
شما میتوانید این میوه را به شکل مکمل کپسولی مصرف کنید. مصرف گارسینیا کامبوجیا ممکن است که با برخی داروها تداخل داشته باشد و یا ممکن است که فرد را دچار عوارض جانبی مثل سردرد یا مشکلات گوارشی کند.
عصاره قهوه سبز (Green Coffee Bean Extract)
دانههای قهوه سبز دارای ترکیباتی هستند که برخی از تحقیقات نشان میدهد این ترکیبات باعث جذب کمتر کربوهیدرات و چربی شده و بدین طریق باعث کمتر شدن اشتها میشود.
شما میتوانید به شکل مکمل کپسولی این گیاه را مصرف کنید. اما عصاره قهوه سبز به خاطر داشتن کافئین عوارض جانبی را در پی دارد، پس باید با احتیاط از آن استفاده کنید.
نکات مهم در مصرف گیاهان کاهنده اشتها
- قبل از آنکه هرگونه گیاه دارویی را بخواهید مصرف کنید، باید با پزشک خودتان در این زمینه مشورت کنید.
- نباید استفاده از گیاهان کم اشتها جایگزین رژیمهای غذایی متنوع و متعادل شوند. در واقع این گیاهان به صورت یک مکمل در کنار تغییرات سبک زندگی سالم مورد استفاده قرار میگیرند.
- شما باید در مصرف این گیاهان حد اعتدال را رعایت کرده و از مصرف بیش از اندازه آن خودداری کنید.
- ممکن است که مصرف برخی از این گیاهان دارویی یک سری عوارض جانبی داشته باشد، در این صورت باید مصرف آن را قطع کرده و با پزشک خودتان مشورت کنید.
نتیجهگیری
برخی از گیاهان دارویی میتوانند برای کم کردن اشتها و مدیریت وزن به عنوان ابزار کمکی استفاده شوند. گیاهان به شیوههای مختلف چون افزایش حجم در معده، تاثیر در هورمونهای اشتها و یا کاهش سرعت تخلیه عمل میکنند.
قبل از مصرف هرگونه گیاه دارویی، با پزشک خودتان در این زمینه مشورت نمایید، چون باید در مورد نحوه مصرف و عوارض جانبی آنها نکات مهم را بدانید.