افسردگی از اختلالات پیچیدهای است که توانسته میلیونها نفر در سرتاسر جهان را درگیر نماید. حالت افسردگی با ایجاد احساس مداوم غم بوده و با یک سری علائم رفتاری همراه است.
تمامی این علایم باعث شدهاند که کیفیت زندگی افراد تا حد قابل توجهی کمتر شود. برای درمان افسردگی شیوههای رایج چون روان درمانی یا استفاده از داروهای شیمیایی نقش زیادی ایفا میکنند.
بعضی افراد به دلیل عوارض جانبی داروهای شیمیایی، هزینه بیشتر درمان و یا دسترسی محدودتر به خدمات تخصصی، به دنبال روشهای درمانی مکمل و یا جایگزین هستند.
در این میان استفاده کردن از گیاهان دارویی توانسته به یک شیوه سنتی و اثربخش برای تسکین علائم افسردگی عمل کند.
تاریخچه استفاده از گیاهان دارویی برای بهبود وضعیت روحی و روانی
تاریخچه استفاده کردن از گیاهان دارویی برای بهتر شدن وضعیت روحی و روانی به هزاران سال قبل برمیگردد. در فرهنگهای مختلف از گیاهان متعددی که خاصیت ضد اضطراب و آرامش بخش داشتهاند، برای درمان حالات بد روحی و روانی استفاده میکردند.
با پیشرفتی که در حوزه علم و فناوری صورت گرفته، تحقیقات زیادی انجام دادهاند تا ترکیبات شیمیایی و مکانیزمهای اثر این گیاهان را بررسی کنند و راهکاری مناسب برای درمان افسردگی بیندیشند.
بررسی اثرات گیاهان دارویی در درمان افسردگی و بیماریهای روانی
در این مقاله قصد داریم اثرات گیاهی دارویی برای درمان حالت افسردگی و بیماریهای روانی را به شما توضیح دهیم.
گیاهانی با شواهد قوی
یک سری گیاهانی برای درمان افسردگی شواهد قوی ارائه دادهاند. در واقع عملکرد این گیاهان تا حد زیادی اثبات شده و تاثیرگذاری آنها را مشاهده کرده ایم.
گل راعی (St. John’s Wort)
گل راعی یکی از شناخته شدهترین گیاهان دارویی برای درمان کردن افسردگیهای خفیف تا سطح متوسط است. مطالعات زیادی روی این گیاه انجام گرفته شده و نشان داده است که در این گیاه مواد فعالی چون هایپریسین و هایپرفرین وجود دارد.
این مواد فعال در انتقال دهندههای عصبی مغز تاثیرات زیادی داشتهاند. مصرف گل راعی میتواند با داروهای دیگر تداخل ایجاد کند، مخصوصاً اگر افراد از داروهای ضد بارداری، شیمی درمانی یا ضد انعقاد خون، داروهای اچآیوی، داروهای جلوگیری از ضد پیوند اعضا استفاده میکنند. این قبیل داروها با داروهای ضد افسردگی تداخل ایجاد کرده و میتواند فرد را در وضعیت جدی قرار دهد.
کاوا (Kava)
گیاه کاوا برای درمان اضطراب کارایی زیادی دارد و شواهد نشان میدهد که مصرف این گیاه میتواند اثربخشی کوتاه مدت داشته باشد. اما در اثر مصرف گیاه کاوا به کبد شما آسیبهای جدی وارد میشود.
به همین خاطر سازمان غذا و داروی آمریکا در ارتباط با مصرف مکملهای کاوا یک سری هشدارهایی داده است. مصرف این گیاه به هیچ عنوان در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمیشود.
گیاهانی با شواهد امیدوارکننده
یک سری گیاهانی با خاصیت درمان افسردگی وجود دارند که میتوانیم به درمان آنها امیدوار باشیم.
زعفران (Saffron)
مطالعات زیادی نشان داده است که مصرف زعفران میتواند تاثیرات مثبتی در بهتر شدن علائم افسردگی خفیف تا متوسط داشته باشد. اثرات زعفران مثل داروهای ضد افسردگی است، چون تاثیر آن به طور مستقیم در سیستم سراتونین میباشد. زعفران خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارد.
اسطوخودوس (Lavender)
در طی مطالعات زیادی که انجام شده نشان دادهاند که گیاه اسطوخودوس میتواند در کمتر شدن اضطراب و بهتر شدن خلق و خوی افراد تاثیر زیادی داشته باشد.
بادرنجبویه (Lemon Balm)
مصرف باد رنجبویه به شکل عرق و یا دم کرده میتواند تا حد زیادی اثرات ضد اضطراب را از بین ببرد.
گل ساعتی (Passion Flower)
یک سری آزمایشهای بالینی انجام شده نشان میدهد که گل ساعتی میتواند به کمتر شدن استرس افراد کمک زیادی کند.
بابونه آلمانی (German Chamomile)
گیاه بابونه خاصیت آرامبخش و ضد اضطراب دارد و شما میتوانید با مصرف آن حس بهتری داشته باشید.
والریان (Valerian)
مطالعاتی که روی این گیاه انجام شده نشان میدهد که والریان میتواند در کمتر شدن اضطراب و همچنین بهتر شدن کیفیت خواب کمک کند.
ترکیب گیاهان
شما میتوانید با ترکیب گیاهان شقایق کالیفرنیا در افرادی که به اختلال اضطراب دچار شدهاند کمک کرده و اضطراب آنها را کاهش دهید.
گیاهانی که شواهد کافی برای اثربخشی آنها در درمان افسردگی وجود ندارد
یک سری گیاهانی هستند که برای درمان افسردگی اثربخشی کافی را ندارند، اما تاثیرات جزئیتری هم دارند که این گیاه شامل موارد زیر هستند:
جینکگو بیلوبا (Ginkgo Biloba)
جینسینگ (Ginseng)
مریم گلی (Sage)
نکات مهم
- بسیاری از مطالعاتی که روی گیاهان دارویی برای درمان افسردگی انجام شده است در مقیاس کوچک هستند و لازم است که این تحقیقات در عملیات بیشتر و باز دقت بالاتری صورت بگیرد.
- اثراتی که گیاهان دارویی برای درمان افسردگی دارند، برای افراد مختلف، اثربخشیهای متفاوتی دارد.
- همیشه قبل از اینکه برای درمان افسردگی و یا بیماریهای روانی بخواهید دارویی را مصرف کنید، باید با پزشک خودتان مشورت کنید. مخصوصاً اگر داروهای دیگری مصرف میکنید و یا شرایط پزشکی خاصی دارید باید عوارض جانبی احتمالی داروها و تداخلات آنها را در نظر بگیرید.
- داروهای گیاهی نباید برای درمانهای پزشکی مرسوم برای افسردگی و بیماریهای روانی دیگر جایگزین باشند، مگر آنکه تحت نظر پزشک آنها را مصرف کنید.
حرف آخر
بسیاری از افراد از بیماریهای روحی و روانی رنج میبرند و برای درمان آن اقدامات مختلفی انجام میدهند. استفاده از گیاهان دارویی یک شیوه مناسب و مکمل برای درمان این بیماریها است، اما باید با احتیاط و تحت نظر پزشک آنها را مصرف کنید.